Att renovera badrummet är ett stort projekt och många gånger också en av de större investeringarna man gör i renoveringsväg. Att ta god tid på sig för planering, sätta en budget och göra sin research är avgörande för att få sitt drömbadrum. En plan minimerar också risken för misstag eller onödiga utgifter. Vi listar våra bästa tips inför renoveringen av badrummet. Tips nr 1 – Låt din badrumsrenovering ta den tid som behövs!
Bild på ett badrum med dubbla handfat och stor spegel
Möblerna i badrummet kommer från Iconic Nordic Rooms – INR

Renovera badrum – Budget!

Det allra första, och helt avgörande för ett så stort projekt som att renovera badrum, är att sätta en budget. Totalsumman man har att röra sig med är såklart viktig, men att lite mer detaljerat lägga upp budgeten gör researchen lättare. Är det allra viktigaste för dig ett bubbelbadkar kanske du redan nu vet att du måste tumma på kaklet. Eller är det kanske så att du bara älskar det där dyra stengolvet? Då kanske du är okej med att ha mindre budget för kommoden. Vad är prio för dig – sätt de stora budgetposterna där!

Planering igen

Denna gång tänker vi dock mer på själva utseendet av ditt badrum. Planering är jätteviktig i ett badrum, det kan spara både tid och pengar. Det fungerar bra att göra en skiss förhand på ett papper. Ta hjälp av en hantverkare du litar på eller har blivit rekommenderad som tillsammans med dig kan gå igenom dina planer och utefter det, göra en offert till dig. Var noga med att kolla upp det tekniska så som rör, el och vatten. Det här är ställen som kan kosta, och ev spara in, stora pengar. Behöver alla rör dras om för att ha duschen just där? Kan fönstret undvikas att flyttas om toan sitter på andra väggen?

Badrummet i en annan vinkel - med två handfat och stor spegel
Noggrann planering kommer löna sig i längden. Se till att få både snygga och praktiska lösningar.
Badrummet i artikeln är renoverat av Våtrumsproffset i Stockholm AB.

Vilka behov finns i badrummet?

Att renovera badrum kan tyckas enkelt. Det är ju rätt uppenbart vad man gör i ett badrum. Men det finns så mycket mer att ta hänsyn till för att få sitt drömbadrum. Hur många är ni som ska dela på badrummet? Räcker förvaringen? Kan det behövas dubbla handfat eller extra stort badkar? Ställ alla tänkbara frågor och vänd på alla argument. Det är både enklare, och billigare, att köpa rätt från början.

Moodboard för att visualisera

Vilka färger gillar du och vilken stil har ditt boende? Är drömmen ett lyxigt hotellbadrum eller en lantlig marin känsla?Skapa en moodboard eller kanske ett konto på pinterest för att samla inspirationsbilder. Det gör det enklare att se vad du gillar och visualisera hur badrummet kommer se ut efter renovering. Ett extra tips här är att vara lite noga med att skriva upp märken, butiker och artikelnummer på saker du gillar. När det väl är dags att shoppa är det svårt att komma ihåg exakt var knopparna eller duschväggen kom ifrån.

Behöver du hjälp med att skapa en moodboard för ditt nya badrum?

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Storleken har betydelse

När du bestämt vilken färgskala och känsla du vill ha i ditt badrum så är det dags att välja kakel. Storleken avgör vilket uttryck och känsla till badrum får. Gamla ”regler” om att bara stora badrum kan har stora kakelplattor kan du bortse ifrån. Vårt råd är dock att prata med kunnig och erfaren yrkespersonal som dels kan se de tekniska möjligheterna och begränsningarna men också kan komma med nya idéer och infallsvinklar.

I allmänhet kan badrumsstilar delas in i fyra olika kategorier:

  • Den klassiska med helfärgade plattor med släta ytor eller klassiska mönster
  • Den minimalistiska utan överflödiga detaljer med vanliga, enkla plattor med raka, något vassa hörn och raka linjer
  • Den organiska med mjuka, rundade former, hörn och släta ytor.
  • Den rustika där ytan är grövre och de naturliga färgerna och strukturen på materialen är tydliga.
Bild på en dusch i ett badrum med glasvägg och takdusch
Våga välj riktigt stora, eller kanske små, plattor. Det ger badrummet härlig karaktär och personlighet. Kakel från Kakeldax.

Besök många återförsäljare

När det kommer till inredningen är det bra att titta hos flera återförsäljare. Det finns otroligt mycket olika märken och stilar. Åk runt och kläm och känn på möbler och blandare. Hitta det som passar dig i stil och håller sig inom din budget. Ungefär här brukar det kunna vara en bra idé att se över budgeten igen. Har några förutsättningar ändrats? Har du hittat något som blivit en favorit och gör att det känns vettigt att prioritera om?

Det praktiska när du ska renovera badrum

Drömbilden är där och planeringen av alla snygga detaljer är det roligaste med att renovera badrum. Glöm dock inte de praktiska delarna som att badrummet ska vara lättstädat och att förvaringen räcker till. Man blir ju galen på att inte ha ett eluttag för hårtorken eller en krok på rätt plats för gästhandduken. Det är ofta vi jobbar med otroligt fina badrum där man glömt just det praktiska. Ett snyggt badrum som inte är praktiskt, blir ett badrum du kommer att vara missnöjd med. Det kommer bara att bli stökigt och skapa irritation i vardagen. Så lägg tid på att hitta lösningar för att få både det du gillar visuellt men också alla de praktiska lösningarna du behöver.

Belysning i badrum

El och vatten är som bekant inte en optimal kombination. Samtidigt är belysningen otroligt viktig i ett badrum. Här råder vi igen att prata med yrkeskunniga som kan hjälpa att välja rätt belysning anpassade för badrum. Var noga med att placera bra belysning vid handfat där man vill se bra. Dimbar belysning i övriga rummet är att rekommendera för mjukstart på morgonen eller för ett bad med tända ljus.

2 krokar i ett badrum. På ena kroken hänger en grå morgonrock.
Välj detaljer noga – det är här du har möjlighet att verkligen skapa ditt unika drömbadrum!

Detaljerna som gör skillnaden

Krokar, toapappershållare, handdukshängare m.m. Någon grön växt, snygg tvål, doftljus och snygga handdukar. Detaljerna i ett badrum är många och roliga att planera och sätta ihop. Vårt tips här är dock att vänta en aning med denna planeringen när du ska renovera badrum. Det är enorma skillnader i pris och kvalité så här finns möjlighet att både spara in om pengarna är slut eller lyxa rejält om det finns luft kvar i budgeten.

Springsign Interior kan vara med genom hela processen när du ska renovera badrum. Vi kan också hjälpa till med att just ta fram moodboards och hitta den röda tråden i ditt projekt. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig skapa just ditt drömbadrum!


Categories:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *